Mi is a terrorizmus?

2010.02.27. 18:29

Sokan, sokféleképpen fogalmazzák meg. Általában  mindegyik meghatározásnak közös nevezője a wikipedián is olvasható rész:

A terrorizmus az erőszak alkalmazásának, vagy az azzal való fenyegetésnek olyan stratégiája, melynek elsődleges célja félelem, zavar keltése és ennek révén meghatározott politikai eredmények elérése, vagy a hatalom megtartása.

Már maga a terror szó is ijedséget jelent latinul. Ami már  magában rányomja bélyegét a fogalomra. Tehát inkább rettegésben tart a terrorizmus, mint konkrét tetteket visz végbe. Ha belegondolunk, akkor valóban bizonytalanabb egy állandó bizonytalanság, mint egy kész tény, azaz egy esetleges terrortámadás. Érdekes, hogy a terrorista kifejezést csak a francia forradalom idején kezdték el használni, és még akor megszületett a fehérterror fogalma is, utalva a  forradalom után Bourbon restaurációt követő megtorlásokra. (A Bourbon ház zászlajában a fehér a domináns szín.)

Milyen formái vannaka  terrorizmusnak?

-Egyéni terrorizmus: Legfőképpen a XIX. század második felére volt leginkább jellemző. Európában, a hatalmat megszemélyesítő személyek ellen követték el a merényleteiket. A XIX. századi magányos terroristákra leginkábba  a nihilizmus és az anarchizmus ideológiája volt jellemző.Ilyen volt Luigi Lucheni is, Erzsébet királynő gyilkosa is, akinek mindegy volt, hogy ki az áldozat, annyi kitétele volt, hogy arisztokrata, lehetőleg valamelyik uralkodóház tagja legyen. Korunkban a magánszemélyek terrorizmusára leginkább a faji indok a jellemző, ilyen faji alapon gyilkolt Baruch Goldstein 1994-ben hebromban, egy mecsetben, vagy Thimoty McVeigh Oklahoma Cityben 1995-ben elkövetett robbantása. 

-Illegális szervezetek terrorizmusa: Illegális szervezetek által kitervelt és végrehajtott terrorcselekmények esetén szervezett terrorizmusról beszélhetünk, de gyakran ezt tekintik a szó szoros értelmében vett terrorizmusnak. A csoport, más  lehetősége nem lévén (legalábbis ők így látják) nyúlnaka  terrorizmushoz, hogy céljaikat elérjék, a figyelmet magukra, vagy általuk fontosnak vélt dolgokra felhívják. A terrorista szervezeteket lehet három fő csoportba osztani. 1. csoportba lehet sorolni az ideológiai, politikai vonalat. 2 csoportba vallási, még a 3. csoportba az egyéb (ökológiai célokért küzdő) vonalat. Ezek az irányok legtöbb esetben nem  elkülöníthetőek, határaik nem élesek, valamint egy-egy csoport akár több vonalat is magáénak tudhat.

-Államterrorizmus: Államterrorizmus, amikor az állami vezetés igyekszik belső vagy külső ellenfeleit fegyverrel és egyéb eszközökkel megrémiszteni és így meghátráltatni. A külső, ellenségesnek tartott állam esetében megfigyelhető a "veszélyes" állam közelében felvonuló  USA repülőgéphordozók (már ha erre földrajzi lehetőség van) által való fenyegetés az Egyesült Államok részéről. A belső ellenséget pedig leginkább rendőri erőkkel próbálják meg felszámolni. Napjainkban leginkább az államok, vagy titkosszolgálataik által végrehajtott terrorisztikus akciókat jelöli az államterrorizmus kifejezés.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://terrorizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr371795357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása